Informatie over depressie

Wat is het verschil tussen een dip en een depressie?
We kennen het allemaal; het gevoel dat alles niks is, je nergens meer zin in hebt en alles negatief lijkt. Iedereen voelt zich wel eens verdrietig of somber. Je kunt door verschillende dingen depressieve gevoelens krijgen. Je kunt je bijvoorbeeld heel onzeker voelen, of ruzie met familie of vrienden hebben. Of je weet niet wat je met jezelf of je leven aan moet. Ook kan het zo zijn dat je eigenlijk helemaal geen idee hebt waardoor je in een dip zit of depressieve gevoelens hebt.

Het is in ieder geval voor jezelf belangrijk dat je iets met deze gevoelens doet. Want wie heeft nu het recht om zich een langere periode somber en verdrietig te voelen? Niemand toch?! Daarnaast kan het zo zijn dat de depressieve klachten steeds erger worden en/of langer aanhouden. Het wordt dan steeds moeilijker om uit je dip te komen en de kans wordt groter dat er echt sprake is van een depressie.

Of er nu sprake is van een dip of een depressie is moeilijk vast te stellen. Jijzelf of een vriendin, leerkracht of ouder kan in je omgeving niet vaststellen of er sprake is van een depressie. Een depressie is namelijk een diagnose die alleen gesteld kan worden door een arts of een geestelijke gezondheidsdeskundige. Deze deskundigen onderzoeken de klachten die jij ervaart en kijken bijvoorbeeld naar de mate waarin deze klachten voorkomen, op welke momenten je ze ervaart en de periode waarin ze voorkomen.

Wat zijn depressieve klachten?
Bij depressieve klachten of signalen kun je denken aan:

  • Een sombere of geïrriteerde stemming hebben.
  • Je verdrietig, leeg, hulpeloos en treurig voelen.
  • Lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn of slapeloosheid of net weer heel veel willen slapen.
  • Meer of minder eten dan normaal.
  • Minder genieten van alle leuke dingen die je doet.
  • Het gevoel hebben van onrust, niet stil kunnen zitten.
  • Vermoeidheid en moeite hebben met dagelijkse bezigheden. Je hebt weinig energie.
  • Moeite hebben met concentreren.
  • Denken aan dood en zelfdoding.

Schuldgevoelens; jezelf verwijten maken over je gedrag naar anderen, het gevoel een mislukkeling te zijn.

Als je over dit thema van gedachten wil wisselen met iemand van Klikvoorhulp dan kun je ons bereiken via het chatspreekuur of door het insturen van een bericht.