Informatie over homoseksualiteit

Wat is Homoseksualiteit?
Homoseksualiteit is de benaming voor mensen die uitsluitend voor mensen van hetzelfde geslacht een seksuele voorkeur hebben. Dus: jongens die van jongens houden, en meiden die van meiden houden.

Het is wel belangrijk om een onderscheid te maken tussen homoseksuele gevoelens, homoseksueel gedrag en homoseksuele identiteit. Niet iedereen met homoseksuele gevoelens heeft ook homoseksuele contacten. En niet iedereen met homoseksuele contacten noemt zichzelf homoseksueel, hij/zij heeft het bijvoorbeeld slechts uitgeprobeerd uit nieuwsgierigheid. Hoe een mens zichzelf noemt, is heel persoonlijk.

Wanneer is iemand homo of lesbisch?
Op deze vraag is niet zomaar een antwoord te geven omdat het erg persoonlijk is. Het heeft te maken wat hij/zij voelt, doet en over zichzelf zegt.

Het ontdekken van jou seksuele voorkeur (val ik op jongens, meisjes of allebei?), is een vraag die iemand lang kan bezighouden. Soms duurt het jaren voordat iemand dit voor zichzelf duidelijk heeft.

Wat is biseksualiteit?
Biseksualiteit houdt in dat je een seksuele voorkeur hebt voor zowel mensen van het andere geslacht als mensen van hetzelfde geslacht. De ene keer kun je verliefd worden op een jongen en de volgende keer op een meisje of andersom! Biseksuele geven aan dat ze bijvoorbeeld verliefd worden op een karakter en dan maakt het niet uit of diegene een jongen of een meisje is.

Welke problemen kunnen ontstaan door homoseksuele gevoelens?
Schaamte & onzekerheid. De meeste mensen in de maatschappij zijn hetero (ze vallen dus op mensen van het andere geslacht). Meestal gaan alle anderen ( ouders, leraren, vrienden) maar ook jezelf ervan uit dat je hetero bent. Wanneer mensen in je omgeving en/of jezelf signalen opdoen waaruit blijkt dat deze vanzelfsprekendheid niet voor jou hoeft te kloppen kan dat hele gemengde gevoelens met zich meebrengen. Hierdoor kun je onzeker over jezelf worden en dat kan zelf ervoor zorgen dat je je schaamt voor de gevoelens die je ervaart.

Komt  discriminatie, pesten en geweld voor bij homoseksualiteit?
Discriminatie komt het meeste voor onder groepen mensen die in de minderheid zijn. Jongeren met homoseksuele gevoelens zijn hier een voorbeeld van subgroepen die in de minderheid zijn en last hebben van discriminatie. Er zijn allemaal verschillende vormen van discriminatie. Zoals pesten, negeren en geweld… In Nederlandse wet is discriminatie verboden. Maar helaas gebeurt het wel. Vaak gebeurt het op straat, tijdens het sporten of op school. Net als bij andere ‘redenen en vormen’ van pesten is het gevolg hiervan dat het slachtoffer van de pesterijen zich behoorlijk onveilig en onzeker kan voelen. Iemand kan hierdoor goed in zijn zelfvertrouwen aangetast worden!

Als je wordt gediscrimineerd is dit alles behalve prettig! Laat dit er dan ook niet bij zitten!! Ook jij hebt het recht om je te voelen en te gedragen zoals jezelf wilt! Je kunt op verschillende manieren reageren op discriminatie. Je kunt iemand op zijn of haar gedrag aanspreken, maar je kunt ook steun zoeken bij vrienden, je ouders, een leraar, de vertrouwenspersoon of het maatschappelijk werk. Daarnaast kun je overwegen om aangifte te doen

Kan homoseksualiteit en geloof een probleem zijn?
Voor gelovigen kan homoseksualiteit moeilijk zijn omdat sommigen mensen vanuit hun geloof homoseksualiteit niet of moeilijk kunnen accepteren. Dit komt doordat het merendeel van de godsdiensten lang geleden zijn ontstaan. Het was in die tijd belangrijk dat mensen vele kinderen kregen omdat het voortbestaan door ziektes en oorlogen niet zeker was. Hierdoor is seks in vele heilige boeken (zoals de Bijbel of de Koran) gekoppeld aan voortplanting en dus aan de relatie tussen man en een vrouw. In alle geloven is een verschil tussen de letterlijke tekst van de boeken en de uitleg daarvan in het dagelijkse leven. De uitleg verschilt per cultuur, per religieuze stroming, en per mens tot mens. Er zijn ook voldoende voorbeelden van homo’s (of lesbo’s) die én een homoseksuele identiteit hebben aangenomen én actief gelovig zijn. Ze gaan er bijvoorbeeld vanuit dat zij door God geschapen zijn, en dus niet zondig kunnen zijn.

Als je over dit thema van gedachten wil wisselen met iemand van Klikvoorhulp dan kun je ons bereiken via het chatspreekuur of door het insturen van een bericht.