Informatie over onzekerheid

Wat is onzekerheid?
Je doet niet de dingen die je graag wilt doen, maar misschien wel heel goed kán. Je vindt het bijvoorbeeld moeilijk om je mening uit te spreken, iets te vragen in de klas of om contact te maken met andere mensen.

Onzekerheid is een heel normaal gevoel. Iedereen zal zich in zijn leven regelmatig ergens onzeker om voelen. Bijvoorbeeld omdat je een moeilijke keuze moet maken of iemand of omdat je zenuwachtig bent omdat je in een nieuwe omgeving bent.

De onzekerheid wordt bijvoorbeeld vervelend wanneer het ervoor zorgt dat je:

  • vaker anders gaat voordoen of gedragen dan dat jezelf wilt.
  • dingen niet meer zegt of doet (terwijl je dit misschien wel goed kán)
  • over je onzekerheid zit te piekeren.

Waarom voel ik mij onzeker?
Veel jongeren voelen zich heel regelmatig onzeker. Het is een gevoel dat tussen de 12 en de 20 jaar extra speelt. Je wordt je dan namelijk steeds meer bewust van de anderen personen om je heen. En van het feit dat ieder gedrag een reactie uitlokt. Bijvoorbeeld als je glimlacht dan glimlacht de ander vaak terug.

Sommigen mensen gaan zich bijvoorbeeld door hun onzekerheid heel stoer voor doen om zich te beschermen terwijl ze eigenlijk heel onzekerheid zijn. Dit maakt allemaal niet zoveel uit zolang je er zelf (maar ook je omgeving) niet teveel last van heeft.  

Onzekerheid kan ook ontstaan door een gebeurtenis in je leven die heel aangrijpend voor jou is geweest. Je wordt bij veel, of zelfs iedere situatie, herinnerd aan wat er is gebeurd en dat houdt je tegen om de dingen te doen die je graag wilt doen.

Je kan ook onzeker zijn over hoe je eruit ziet, je bent hier ontevreden over en je wordt er misschien wel mee gepest. Dit maakt je onzekerheid alleen maar groter.

Als je over dit thema van gedachten wil wisselen met iemand van Klikvoorhulp dan kun je ons bereiken via het chatspreekuur of door het insturen van een bericht.