Informatie over scheiding

Mijn ouders gaan scheiden, hoe gaat het met mij?
Als je ouders gaan scheiden, kan dit heel erg voor je zijn. Voor je gevoel horen je vader en moeder samen te zijn. Een scheiding kan spanningen, onzekerheden, angst, onzekerheid en boosheid naar anderen veroorzaken. Je ouders zijn voor jou een basis, je kon op je ouders vertrouwen. Hoe je reageert op de scheiding, is voor iedereen verschillend. Maar het is heel normaal dat je er last van hebt.

Als je ouders gaan scheiden, kun je allerlei lichamelijke klachten krijgen, zoals:

  • angstklachten zonder dat je precies weet waarom
  • vermoeidheid
  • eet- en slaapstoornissen
  • pijn in het lijf (hoofdpijn, buikpijn, rugpijn)
  • somberheid, nergens zin in hebben en andere lichte depressieve klachten
  • moeite om te concentreren

Wat gaat er veranderen?
Als je ouders gaan scheiden gaat meestal of je vader of je moeder ergens anders wonen. Misschien ga je gedeeltelijk of helemaal mee verhuizen met een van je ouders. Je ouders zullen je vragen wat je wilt maar uiteindelijk zullen zij beslissen.

Als jij en je ouders er niet amen uitkomen bij wie je gaat wonen, dan kan de kinderrechter dit bepalen. Hij zal de oplossing kiezen die voor jou het beste is. Als je 12 jaar of ouder bent, vraagt de kinderechter altijd om je mening. Dat heet het hoorrecht. Jij kunt je mening geven door een brief te schrijven of door naar de kinderrechter toe te gaan. Als je jonger bent dan 12 jaar kun je de rechter vragen om rekening te houden met jouw mening.

Wil je weten hoe zo’n hoorzitting gaat? Kijk dan eens naar dit filmpje: 

http://www.youtube.com/watch?v=rCD7ysWVl9c&feature=youtu.be

Als je over dit thema van gedachten wil wisselen met iemand van Klikvoorhulp dan kun je ons bereiken via het chatspreekuur of door het insturen van een bericht.