Informatie over seksualiteit

Wat is seksualiteit?
Met seksualiteit wordt het verschil van man en vrouw bedoeld en de verschillen in het mannelijk en vrouwelijk lichaam. Ook wordt hiermee seks, de zin in seks en de manieren waarop je dit kunt uiten bedoeld.

Rond 12 jaar begint de pubertijd, een fase waarin grote verandering plaatsvinden op emotioneel en lichamelijk gebied. Daarna komt de fase dat het lichaam seksueel volgroeid is en je als jongere zelfstandiger wordt. Ook beginnen jongeren te experimenteren met relaties en seks en krijgen ze meer ervaring.

Wil ik al seks?
Seks is leuk. Tenminste: seks kan heel leuk zijn, als je het doet op het goede moment en met de juiste persoon. Wat is het goede moment? Dat is als je zelf voelt dat je er klaar voor bent. Dat heeft niets met leeftijd te maken. De een is met 15 jaar al zover, en de ander is de 20 al gepasseerd. Verder is het belangrijk dat je seksuele ervaringen stap voor stap worden opgebouwd. Neem de tijd om elkaars lichaam te leren kennen, voordat je aan "het echte werk" begint.

Wat is de goede persoon? Dat is iemand die je helemaal kunt vertrouwen, die jou respecteert in wat je doet, wilt of zegt, en die lief voor je wil zijn. En dat alles dan van twee kanten natuurlijk. Seksuele aantrekkingskracht moet er ook zijn, dan gebeuren de dingen min of meer vanzelf. Als dit bij jullie goed zit, wordt de seks vast en zeker leuk.

Oh ja, nog een ding: seks wordt leuker als je er niet teveel een prestatie van maakt. Als tijd en persoon oké zijn, dan kun je het eigenlijk niet fout doen. Geniet van elkaar en van het moment, dat is het belangrijkste.

Als je over dit thema van gedachten wil wisselen met iemand van Klikvoorhulp dan kun je ons bereiken via het chatspreekuur of door het insturen van een bericht.