Informatie over de problemen van verslaving

Waaraan kun je verslaafd raken?

Er bestaan diverse soorten verslavende middelen. De bekendste hiervan zijn nicotine (sigaretten), alcohol en drugs. Maar je kunt ook aan andere middelen verslaafd zijn zoals medicijnen, gokken, tv kijken, online gamen of eten.

Wanneer ben je verslaafd?

Verslaving betekent dat je  ergens niet zonder kan, dat je iets meer gebruikt dan dat je wilt, dat je er niet mee kunt stoppen en dat het gebruik ervan je leven in ernstige mate gaat beïnvloeden. Iedere verslavingsvorm brengt verschillende verschijnselen met zich mee.

Verslaving kent vier verschillende fases.

 1. Experimenteerfase: uit nieuwsgierigheid gaat een persoon het middel proberen, vaak gebeurt dit op jonge leeftijd. (bijvoorbeeld: je probeert voor het eerst een sigaret uit)
 2. Het sociaal of geïntegreerd gebruik. De persoon gebruikt het middel wegens de positieve effecten maar heeft er geen last van in zijn dagelijks leven. (bijvoorbeeld: wekelijks drink je met op stap gaan een paar glaasjes alcohol)
 3. Overmatig en schadelijk gebruik: De persoon gebruikt het middel steeds vaker dan hij van plan was en gaat het ook gebruiken om problemen te vergeten. (bijvoorbeeld opzettelijk overmatig alcoholgebruik om niet aan de geldproblemen te denken)
 4. De verslavingsfase: Vrijwel het hele leven wordt door de verslaving beheerst. De verslaving zorgt voor problemen. (bijvoorbeeld geld stelen om aan drugs te komen)

Wat is het verschil tussen een geestelijke en een lichamelijke verslaving?

Geestelijke verslaving wil zeggen dat de gebruiker het idee heeft dat hij/zij niet goed kan functioneren zonder de drug. Bijvoorbeeld: “Ik moet ‘s ochtends eerst een sigaret roken voordat ik ergens anders mee begin.” Of iemand geestelijk verslaafd is, ligt meer aan de gebruiker dan aan het middel.

Lichamelijke verslaving houdt in dat het lichaam van de gebruiker protesteert wanneer hij/zij stopt met het gebruik van het middel. Er treden dan ontwenningsverschijnselen op. Afhankelijk van het middel kunnen deze ontwenningsverschijnselen zijn:

 • Hoofdpijn
 • Koorts / rillingen
 • Uitslag
 • Vermoeidheid / traagheid
 • Nervositeit
 • Geïrriteerdheid
 • Depressie
 • Misselijkheid
 • Transpireren

Een andere vorm van lichamelijke verslaving is tolerantie. Dit houdt in dat je steeds meer van het middel nodig hebt om hetzelfde effect te krijgen. Zo heeft een alcoholverslaafde steeds meer alcohol nodig om zich aangeschoten te voelen.

Als je over dit thema van gedachten wil wisselen met iemand van Klikvoorhulp dan kun je ons bereiken via het chatspreekuur of door het insturen van een bericht.